Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΗΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟΥΣ


Η διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες μας ότι, με βάση τα στοιχεία από το Βιβλίο Ασθενών του Τμήματος Επειγόντων, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, (Φεβρουάριος 2018-Ιανουάριος 2019), καταγράφηκαν 75 περιστατικά δήγματος από σκύλους, στην Ιστιαία και στα γύρω χωριά, δηλαδή περίπου ένα περιστατικό κάθε 5 ημέρες. Το ακριβές νούμερο είναι σχετικώς μεγαλύτερο, καθώς η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει μόνο τα καταγεγραμμένα ως επείγοντα περιστατικά (όχι όσα ήρθαν στην πρωινή εφημερία), ενώ επιπλέον δεν περιλαμβάνει περιστατικά τα οποία οι παθόντες πιθανώς θεώρησαν μικρότερης σημασίας και δεν προσήλθαν καθόλου στο Κέντρο Υγείας.
Με βάση τα στοιχεία που αναλύθηκαν, τα δήγματα που καταγράφηκαν αφορούν παθόντες που ανήκουν και στα δύο φύλα και πραγματοποιήθηκαν όχι μόνον από αδέσποτα αλλά και από δεσποζόμενα ζώα. Οι παθόντες προέρχονταν κατά ποσοστό σχεδόν 50% από την Ιστιαία αλλά σε μικρότερα ποσοστά και από άλλα χωριά (Ωρεοί, Λουτρά Αιδηψού, Ταξιάρχης, Ν. Σινασός). Μεμονωμένα περιστατικά καταγράφηκαν επίσης και σε κατοίκους της Αιδηψού, του Νέου Πύργου, του Αρτεμησίου κ.ά. Επίσης τα περιστατικά αφορούσαν όλες σχεδόν τις ηλικίες, ενώ ειδικότερα 10 περιστατικά αφορούσαν παιδιά/εφήβους κάτω των 16 ετών και 15 περιστατικά ενήλικες άνω των 65 ετών. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξαν ημέρες που καταγράφηκαν 2, 3 ή και 4 περιστατικά επιθέσεων. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν, κατά σειρά συχνότητας, τους μήνες Αύγουστο, Ιανουάριο, Ιούλιο και Απρίλιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από ιατρικής άποψης η συνήθης αντιμετώπιση περιλαμβάνει επιμελή καθαρισμό, αντισηψία και περιποίηση του τραύματος, χορήγηση αντιτετανικού ορού και αντιβίωσης.
Οι ιατροί του Κέντρου Υγείας συνιστούν σε όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για πιθανές επιθέσεις σκύλων και, εφόσον πέσουν θύματα, να μην παραλείπουν να έρχονται στο Κέντρο Υγείας, έτσι ώστε να λάβουν την σχετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον η διεύθυνση του Κέντρου Υγείας θα ενημερώσει εγγράφως για τα ως άνω τη δημοτική αρχή και θα ζητήσει την άμεση και λυσιτελή επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο από τον Αγροτικό Ιατρό κ. Ι. Κούλα και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόσφατη (2017) βρετανική βιβλιογραφική μελέτη για τα δαγκώματα από σκύλους.



Βιβλιογραφική μελέτη
Elizabeth Murray G. Examining evidence on dog bite injuries and their management in children. 
Nurs Child Young People. 2017 Apr 11;29(3):35-39.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28395618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου