Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

Το αυγό είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχει ασβέστιο, φωσφόρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σίδηρο. Κατά τη δεκαετία του '70, η κατανάλωση αυγών συνδέθηκε λανθασμένα με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που καταρρίφθηκε σε επόμενες έρευνες. Το να τρώει κανείς αυγά -με μέτρο- όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά μπορεί να βοηθήσει και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, ένα πρωινό με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ να ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά είναι ένας απλός τρόπος πρόληψης της μεγάλης αύξησης του σακχάρου από το πρωινό, βελτιώνοντας το γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορεί επίσης ενδεχομένως να μειώσει άλλες επιπλοκές της νόσου.
Όσοι συμμετείχαν ήταν ασθενείς με καλά ρυθμισμένο διαβήτη και ολοκλήρωσαν δύο πειραματικές ημέρες διατροφής. Την πρώτη ημέρα κατανάλωσαν ομελέτα για πρωινό, τη δεύτερη ημέρα κατανάλωσαν βρώμη και φρούτο, ενώ και στις δυο ημέρες δόθηκαν ίδια γεύματα και δείπνα. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το βαθμό πείνας, κορεσμού και ανάγκης για κάτι γλυκό ή εύγευστο.
Η έρευνα κατέδειξε πως η κατανάλωση πρωινού με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, εμπόδισε εντελώς την αύξηση του σακχάρου μετά το πρωινό με αποτέλεσμα τη μείωση της γενικής έκθεσης στη γλυκόζη και τη σταθεροποίηση των μετρήσεων γλυκόζης τις επόμενες 24 ώρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στις δύο ομάδες αργότερα εντός της ημέρας, υποδεικνύοντας ότι η επίδραση της μείωσης των γενικών αυξήσεων της γλυκόζης μετά το γεύμα μπορεί να αποδοθεί στις αποκρίσεις στο πρωινό, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις ότι το χαμηλό σε υδατάνθρακες πρωινό χειροτέρευε την απόκριση γλυκόζης στο γεύμα ή το δείπνο.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πως η πείνα πριν από το γεύμα και η ανάγκη για γλυκά αργότερα ήταν χαμηλότερες, εάν το πρωινό τους περιείχε χαμηλούς υδατάνθρακες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου